Varför ska jag gå på massage?

Den främsta anledningen är att det är skönt och att kroppen  mår bra av massage.

Massagen sätter fart på blodcirkulationen och ser till att muskler och vävnader får näring och syre samtidigt som ”slaggprodukter” transporteras bort. 

Vid massagen frisätts även ”lugn- och-ro-hormonet” oxytocin.

Vad är en klassisk helkroppsmassage egentligen?

Som det hörs på namnet är det en massage av hela kroppen. Du börjar liggande på mage och får massage på rygg, axlar, nacke, säte och baksida ben. 

Liggande på rygg får du sedan massage på framsida ben, fötter, ev mage samt armar, händer, bröstmuskulatur, nacke och kort ansiktsmassage.

Du väljer hur djupgående massage du vill ha. En del väljer en mjuk avslappnande massage medan andra föredrar en djupare massage som kan göra lite ”sköntont” om musklerna är spända. 

Ok, men jag vill bara ha hjälp med mina axlar som gör ont efter en dag på jobbet.

Då ska du boka en behandlande massage där jag koncentrerar mig på de muskler som är spända och behandlar dem på djupet. Ömma axlar är väldigt vanligt eftersom vi jobbar så mycket framför datorer, men många kommer också till mig med stelhet och smärta i: ländrygg, axlar, käkar, säte och vader.

Under behandlingen trycker jag ut muskelknutar – så kallade triggerpunkter – som kan stråla smärta både lokalt men även till andra delar av kroppen. Töjning av muskeln ingår också i behandlingen. 

Vad är en triggerpunkt?

Man skulle kunna beskriva det som en slags kramp i en mycket liten del av en muskel som gör att det bildas små knutar. Dessa påverkar muskeln som blir svagare och triggerpunkterna kan dessutom orsaka en strålande smärta till andra delar av kroppen. Ofta bildas de på grund av överansträngning till exempel bildas det gärna triggerpunkter i axlarna vid ensidigt kontorsarbete.

Gör det ont att behandla triggerpunkter?

Ja, det kan kännas rejält när jag trycker på triggerpunkten innan den slappnar av. Men att gå med obehandlade triggerpunkter är värre. Smärtan kan förvärras och muskeln blir allt svagare eftersom inte blodcirkulationen fungerar som den ska. 

 

Stäng meny